Смачний пиріг з чорницею

Виключно смачний пиріг з чорницею, без перебільшення! М'який і ніжний бісквіт з чорницями, соковитий, трохи вологий, при цьому легкий, повітряний і пишний. Рецепт з книги Джеймі Олівера "Моя Італія". Готуйте тертий пиріг, він смачний.

Інгредієнти

  • Яйце куряче - 2 шт
  • Цукор - 120 г
  • Молоко - 70 мл
  • Масло вершкове - 90 г
  • Оливкова олія (+ 1 ч. л. Для змащування форми) - 70 мл
  • Борошно пшеничне / Борошно - 200 г
  • Сіль - 1 пуч.
  • Цедра лимона - 1 ч. л.
  • Цедра апельсина - 1 ч. л.
  • Розпушувач тіста - 1 ч. л.
  • Чорниця - 300 г
В оригінальному варіанті цей пиріг готується з виноградом сорту Фрагола. (Темний, невеликий, дуже солодкий). Але сам Джеймі Олівер не зміг знайти цей сорт винограду в Британії і запропонував відмінну альтернативу: замінив виноград на чорницю. А я ж пішла ще далі: готувала пиріг з чорницею, вишнею, чорною смородиною і з брусницею. Резюмую: перший варіант, з чорницею, здався мені найбільш вдалим. Все відбувається дуже швидко, тому варто відразу включити духовку на розігрів, 180 °. Яйця збити з цукром до білого кольору.
Не перестаючи збивати, влити молоко, оливкову олію, додати розм'якшене вершкове масло і перемішати буквально хвилинку. Можлива заміна оливкової олії на соняшникову рафіновану, хорошої якості. Всипати просіяне з розпушувачем і сіллю борошно, перемішати тісто до однорідності. Консистенція тіста - густа сметана: воно падає з лопатки, але не ллється з неї.
Додати в тісто апельсинову і лимонну цедру, перемішати лопаткою. На даному етапі пан Олівер радить залишити тісто на 10 хвилин - не будемо сперечатися з шефом.
Чорницю (якщо вона заморожена, звичайно) повністю розморожувати не потрібно, достатньо того, щоб на ягодах не було шматочків льоду. Приблизно чверть від усієї кількості ягід акуратно вмішати в тісто.
Дно форми для випічки (діаметр 20 см) простелити пергаментом, змастити оливковою олією. Викласти тісто у форму, розрівняти. Випікати в заздалегідь розігрітій до 180 ° духовці 15 хвилин.
Потім вийняти форму з духовки, рівномірно розподілити по пирогу ягоди чорниці що залишилися та акуратно втиснути їх в пиріг.
Поставити пиріг в духовку ще на 30-35 хвилин і випікати поки не буде рум'яним. Готовність виробу перевірити дерев'яною шпажкою. Остудити пиріг хвилин 10-15 пиріг у формі.
Потім вийняти його з форми і остудити повністю. Перед подачею можна посипати пиріг цукровою пудрою. Бісквіт з чорницями готовий! Якщо ви вирішите спекти це пиріг з брусницею або з чорною смородиною, то кількість цукру варто збільшити на 15-20 м. Якщо буде бажання приготувати пиріг з вишнею - ягоди слід розморозити повністю і розрізати навпіл.
Приємного вам чаювання.

Додати новий коментар

Допоможи будь ласка нам, додай цей рецепт собі у соціальні мережі