Грецький пиріг з фетою і шпинатом

Російські щі, український борщ, білоруські драники, піца, плов - це страви перевірені багатьма століттями. Цей грецький пиріг не виняток. Він і закуска і основне блюдо. Пишу ці рядки, і хочеться ще раз його приготувати. Адже готується він за 45 хвилин від А до Я. Кухня: Грецька.

  • Тісто філо (6 аркушів) - 130 г
  • Масло вершкове - 60 г
  • Шпинат (свіжий) - 100 г
  • Фета - 500 г
  • Рікотта - 350 г
  • Орегано - 1 ч. л.
  • Яйце куряче - 2 шт
  • Часник - 1 зуб.
  • Томати в'ялені (для гарніру) - 10 шт
  • Оливки чорні (для гарніру) - 20 шт
  • Оливкова олія (для гарніру) - 1 ч. л.

Час приготування: 45 хвилин

Кількість порцій: 6

На малому вогні розтопити вершкове масло і додамо шпинатові листя, щоб вони зменшилися в розмірі. Це традиційний грецький расольний сир фета. Додамо до нього підготовлений шпинат. Фета сир досить солоний, його краще розбавити сиром з нейтральним смаком. Наприклад Рікота. Зубчик часнику. Два яйця. Мало не забув. Звичайно ще орегано. Без цієї пряності неможливо уявити грецьку кухню. Зараз начинка практично готова. Добре її перемішаємо і перейдемо до тіста. Традиційне грецьке тісто філо. Можна сказати, що це листкове тісто, але в розібраному вигляді. Багато окремих шарів тонюсенького тіста. Воно продається в магазинах, і зовсім немає сенсу робити його самостійно.

Форму я про всяк випадок застелив пергаментом, але досить буде змастити маслом. Листи тіста набагато довше форми. Нехай вас це не бентежить. Краями тіста ми потім прикриємо пиріг зверху. Кожен шар змащуємо розтопленим вершковим маслом. Досить п'яти-шести шарів. Зараз настала черга начинки. Розподіляємо її рівномірно по всьому пирогу і накриваємо виступаючими краями тіста. Верх пирога змажемо сумішшю з яйця і вершкового масла. Випікаємо в розігрітій духовці - 180 градусів 30 хвилин, або до тих пір, поки пиріг не буде виглядати ось так. Це не просто смачний пиріг. Кожен його шматочок просякнутий настроєм півдня, середземномор'я і літа. Особливо гарний такий пиріг з в'яленими помідорами, і чорними оливками. Простий і смачний пиріг на свято, а також пиріг на кожен день.

Додати новий коментар

Допоможи будь ласка нам, додай цей рецепт собі у соціальні мережі